Risker med hundkapplöpning

I dag är det populärt att spela på hundkapplöpning runt om i världen. Det förekommer också i Sverige, om än inte i så stor utsträckning. Det finns en hel del risker med hundkapplöpning och det bör man inte glömma bort.

Vad är hundkapplöpning?

När det gäller hundkapplöpning ska hundarna springar ett eller flera varv på en bana i hög fart medan de jagar en konstgjord kanin. Den hund som kommer först över mållinjen har vunnit. Inte sällan kommer hundarna upp i rejäla farter utan att ha värmt upp ordentligt innan.

Om hundarna ramlar

Om en hund snubblar eller ramlar av någon annan anledning under tävlingen är risken stor att den blir översprungen av de andra hundarna. Det kan leda till rivsår. Hunden kan också skada sig i fallet och det finns hundar som brutit både ben, rygg och andra kroppsdelar till följd av den smäll som blir när hunden i hög fart ramlar. Många gånger tvingas hundarna sluta med kapplöpning eller så får de avlivas på grund av att skadorna är för allvarliga.

Risken för bitskador

I de allra flesta fall har hundarna munkorg på sig när de springer. Det förekommer dock fall då de inte har munkorg, då den glöms bort eller om munkorgen lossnar under loppet. Då är risken för bettskador på de andra hundarna stor. Många gånger blir det nämligen slagsmål om den uppstoppade haren. Betten är ofta inte dödliga men de kan vara nog så allvarliga att de kräver veterinärvård och en lång tids konvalecens. När det gäller hundbett bör man alltid kontrollera dem hos en veterinär.

Överhettning

Om det är varmt ute kan en hund som springer snabbt bli allt för varm. Det kan leda till överhettning och värmeslag. Hunden kan till och med avlida. Om man märker att hunden är för varm bör man kyla ner den och ta den till veterinär så snart det går.