Vad lämpar sig hundar från Bygdefjärden till?

I dag är det allra vanligast att hundar från kenneln används till sällskap, avel eller utställningar. Hundarna är rasrena och passar därför utmärkt på utställning och de kan enligt Svenska Kennelklubben också användas i avel.

Även om hundarna är renrasiga kan de förstås också tävla i olika hundsporter som inte har detta som krav. Agility är en hundsport våra hundar lämpar sig för och de är även mycket framstående inom lydnad. Inom agility är det huvudsakliga målet att hunden ska ledas genom en hinderbana av en förare och banan kan vara mycket komplicerad eller ganska enkel. Det viktiga är att hunden är snabb, smidig och lydig. Klasserna delas in efter hundens storlek och en hund som är högre än en annan kan alltså tävla i en annan klass även om de är av samma ras. Det som förändras på banan i de olika klasserna är höjden på hindren, men i övrigt ser allt likadant ut. Alla hundar tävlar alltså på precis lika villkor inom denna hundgren.

Lydnad är också en hundsport som är mycket populär. Att kunna visa upp en lydig hund är roligt men det har också stor praktisk nytta. Om hunden inte lyder kan den mycket snabbt bli en riktigt farlig hund. Även i denna sport tävlar alla raser på precis likadana villkor. På banan finns ett bord där hunden ska ligga och detta kan dock ibland vara något lägre för små raser, alternativt kan det vara tillåtet att lyfta upp en mindre hund om bordet är högt. Dessa tävlingar kan kombineras med utställningar och då kontrollerar man både hundens lydnad, beteende och utseende. Man bedömer om hunden kan gå avslappnat och lugnt, eller om hunden går och drar eller bara inte lyssnar. Hunden ska också kunna hanteras av en domare som kontrollerar hur hunden beter sig när den lyfts, när tänder kontrolleras, klor mäts och mycket annat. Det man vill se är hur pass hanterad hunden verkligen är.

När man köper en hund från en kennel finns det ofta inga krav på att man ska träna eller tävla den men ofta är det mycket roligt och man lär också känna hunden på ett bättre sätt. Om hunden lär sig att man hanterar den redan när den är valp underlättar man både veterinärbesök och mycket annat. Det blir också lättare att själv behandla en skada om hunden är van vid att man lyfter på tassar med mera utan att någon annan måste hålla i hunden.

Det är inget fel att ha hundarna till sällskap. Så länge de uppfostras på ett korrekt sätt kan även en livlig hund vara en bra familjehund så länge den får utlopp för sin stora energi. Hundarna är mycket vänliga och tillgivna till sättet och fungerar bra både för äldre och för barnfamiljer.

Genom att köpa hund från en kennel vet man att den är frisk och kontrollerad. Den är uppfödd i en bra miljö och valpens föräldrar är väl lämpade just för avel både gällande utseende och temperament. Det är dock viktigt att fundera över vad man vill ha sin hund till innan köpet eftersom att en hund kan ha fått en teckning som till exempel inte är önskvärd inom utställning, men troligen kan hunden fungera bra i agility eller som sällskapshund. Om något är oklart är det alltid bra att fråga om råd.