Välkommen!

Hej och välkommen till oss på Bygdefjärdens!

Vi gillar hundar och troligen gör du det också. Om du söker efter information om olika hundraser, eller rent av vill köpa en hund har du kommit helt rätt. Här kan du både läsa mer om hundkapplöpning, lämpliga familjehundar och en hel del annat. Du kan också läsa mer om arbetet med att driva en kennel.

Just att driva en kennel är något som verkligen kan vara givande för den som gillar att arbeta hårt och som dessutom gillar hundar. Många har uppfattningen att en kennel är lätt att driva eftersom att uppfödning ofta börjar som en mindre hobby men så är inte fallet. Driften av en kennel sker varje dag, dygnet runt och det räcker inte att tycka om en hund för att kennelns drift ska fungera. Det är mycket viktigt att vara medveten om att kenneldrift är en livsstil och man måste ha väldigt många års erfarenhet av båda hundar och avel för att man ska kunna lyckas med driften av en bra hunduppfödning.

För det första bör man se till att skaffa de rätta tillstånden för att driva kennel. Man måste i allra första hand ha tillstånd från Jordbruksverket och detta måste man ha redan om man bara vill ha mer än ett visst antal djur. Man måste också ha tillstånd för att få föda upp fler än ett visst antal kullar på ett år. När man fått tillstånd för uppfödning bör man också bli medlem i Svenska Kennelklubben. Här kan man som nybliven uppfödare får mycket stort stöd, och många ger gärna tips och råd om hur man bör driva sin kennel. Här kan man också registrera ett kennelnamn som till exempel vi gjort.

En sak man snabbt blir varse om när man driver en kennel är att man inte bara kan åka iväg hur som helst, eller ta semester. Man måste alltid vara tillgänglig och man kan inte räkna med att sova hela nätterna när en eller flera valpkullar kommit till världen. Ofta går allt bra men om en tik får problem kan det innebära flera vakennätter. Här arbetar vi dygnet runt och arbetet kan inte lämnas klocka 17:00 utan det finns alltid hemma.

När man köper en valp från en kennel som har alla nödvändiga tillstånd kan man som köpare känna sig säker på att kenneln är seriös. Där har samtliga hundar som används i avel besiktigats och konstaterats friska. Om något händer valpen och den trots allt skulle visa sig ha en sjukdom eller skada som inte synts tidigare, men som gör den obrukbar för utställning eller liknande finns dolda fel försäkringar som ger valpköparen en viss del av köpesumma tillbaka. Om man köper en valp för utställning men den sedan visar sig utveckla fel kan denna försäkring vara värde en hel del eftersom att man troligen redan fäst sig vid valpen och därför inte vill avliva den för att få pengar på försäkringen den vägen.

Om du vill vara säker på att få en renrasig valp som med största säkerhet passar för det du vill använda den till bör du kontakta kenneln i dag. Här finns hundar i flera olika åldrar till salu. För äldre personer kanske inte en valp är det bästa valet men ibland finns vuxna hundar till omplacering här hos oss på kenneln.