Viktigt att tänka på när man har hund

Om du äger en hund har du säkert redan märkt att det finns en hel del saker att tänka över och ha koll på. Men ibland är det lätt att glömma bort saker. Här tar vi upp ett par bra saker som är lite extra viktiga att tänka på, även om det inte alltid är de mest roliga delarna av hundägandet.

Vilka risker finns?

Man kan inte bortse från att det finns risker för hundägare, speciellt om man tävlar med sin hund i sporter som hundkapplöpning och agility. Men även hunden som bara vardagsmotionerar kan riskera att drabbas av skador och sjukdomar. Man kan också riskera att hunden blir påkörd, att den råkar äta något olämpligt i hemmet eller att hunden skadar en annan människa eller hund.

Tänk ekonomiskt

Nu med EM-fotboll kan det vara tufft en utmaning att finansiera både hunden och en resa till en EM tävling. Tack vare tekonologin idag går det att streama alla matcher hemifrån, detta kan definitivt vara ett alternativ för att tänka ekonomiskt. Fotbolls-EM spelschema går att hitta via länken. Även om man bara har en hund finns det en del extra kostnader som tillkommer i hundägandet. Hunden ska ha mat, den kan behöva bo på hunddagis, den ska till veterinären och man kanske måste gå olika kurser med hunden. Det finns dock sätt att minska kostnaderna. När det gäller hundens foder blir det till exempel alltid billigare att köpa foder i storpack eller att beställa det online än att köpa små säckar i den lokala djuraffären.

Avsätt tid för hunden

Att avsätta tid för hunden är också viktigt. En hund som inte sysselsätts tillräckligt och som inte tränas eller uppfostras kommer till slut att bli svår att hantera. Man kan inte räkna med att hunden ska känna förtroende för en om man aldrig umgås med den. Redan innan man skaffar hund bör man alltså se till att man har tid nog för den. Saker kan ske som gör att man plötsligt har mindre fritid och då kan det vara bättre för hundens del att omplacera den, hur tråkigt det än är för familjen.